2005

Paardenkoersen 2005

Hoe later het werd, hoe meer volk er kwam

Welke relatie heeft Krombeke eigenlijk met de weergoden? Bijna elk jaar kan paardenkoersmaandag vrij van regen en koude doorgaan; maar dit jaar was het wel heel bijzonder weer; bloedheet, veel zon, en alhoewel velen misschien dachten dat dit weerfenomeen zich tegen Krombeke en zijn paardenkoersmaandag zou kunnen keren, kregen zij lik op stuk. Kwam er wel ooit meer volk naar Krombeke?

De acht echte paardenkoersen en streekkoers werden dit jaar gespekt met een demonstratie van het Merenspaard, en we hoorden menige paardenkenner vol bewondering kijken naar dit bijna volmaakte Franse raspaard.

Tijdens de acht weidepaardenkoersen, kon men in de weide echt wel over de koppen lopen, en vooral de vader-zoon strijd tussen pa Freddy en zoon Mario Colpaert tijdens de afsluitende streekmennerskoers zorgde voor echte animatie tussen de duizenden toeschouwers; onder luid gejuich haalde Mario het met een 2de plaats.

Ondertussen had iedereen ook echt genoten van de sprankelende show met het aangekondigde Merenspaard, dat echt wel veel harten van de paardenliefhebber sneller liet slaan; wat een fierheid en elegantie zagen we tijdens de perfect gebrachte show.

Paardenmarkt 2005

In Krombeke is er natuurlijk de traditie,

maar zoals in het liedje Blanche en zijn peird kijken de meeste mensen toch maar naar een groot gat en een steirt, zoals naar de meer dan 250 paarden en pony’s die op de markt stonden.

Krombeke en zijn paardenkoersen kwamen natuurlijk in de actualiteit toen de straatpaardenkoersen dienden op te houden, maar toch blijven de mensen komen op kermismaandag naar het Witsoonedorp om er te genieten van het zeer gevarieerd aanbod met de paardenmarkt, de paardenkoersen en het muziekoptreden.

Velen komen elkaar slechts eenmaal per jaar tegen, en dat is natuurlijk in Krombeke; waar anders komt er nog zoveel volk bijeen in de streek?

Paarden & benodigdheden

Nieuw of 2de hands

Heb je een zadel, gareel, kledij, laarzen, sulky, koets enz. te koop .

Als het maar iets te maken heeft met paarden, dan kan je dit brengen naar de paardenmarkt te Krombeke (Poperinge) om het te verkopen. Alle standplaatsen zijn gratis.

Na de paardenkoersen 2005……….

Gezellig napraten met muziek, dans, pintje…..tot in de vroege uurtjes.

Zou er sedert de volksverhuizing van de kleine Jezus en zijn ouders, op de vlucht voor Herodes, zich echt nog meer volk verplaatst hebben van de koersweide naar het centrum, waar covergroep Central Station echt alle handen op elkaar kreeg van het publiek; Krombekecentrum was gewoon één openlucht fuifplaats, terwijl bier, worsten en friet in groten getale werden naar binnen gewerkt. En zoals het na Krombekekermis past, hoorden we nergens enige wanklank bij het naar huis trekken van de volksmeute, die weer eens een dagje sport, spel en vertier zoals tijdens de beste jaren had meegemaakt.

Enige kleine domper op het succes kwam misschien wel van politieke zijde. Zou men zich ook te Krombeke moeten houden aan het sluitingsuur inzake het fuifbeleid?  Zou men te Krombeke hieraan kunnen ontsnappen? Natuurlijk niet, en de honderden feestgangers konden in de vroege uurtjes echt wel begrip opbrengen voor stoppen van de muziek in zaal Witsoone en eetcafé ‘t Kereltje. Geen nood echter, de fuifnummers bleven gewoon doorgaan tot het al lang weer daglicht was. Krombeke is iets speciaals, en zal dit hopelijk nog een hele tijd kunnen blijven. Wat zou de Westhoek immers zijn zonder Krombekes paarden koersmaandag?