2006

Hoogdag van het paard lokt opnieuw grote massa.

Weer ambiance troef op de Krombeke koerse.

Terwijl de rest van Vlaanderen ontwaakte ging Krombeke deze morgen nog maar slapen.

Het dorp stond weer op stelten voor de jaarlijkse paardenkoers, duizenden feestvierders waren er bij.

Krombeke Koerse is in de Westhoek een topevenement, maar blijft gezellig en vooral volks.

In de namiddag kwamen zowat 192 paarden, pony’s en ezels opdagen voor de traditionele paardenmarkt.

Iets voor 14u. in de namiddag werd de paarden- en ezelsmarkt op gang geschoten, en dan al lopen veel mensen rond in het dorp; mensen die niemand kent, en die uit alle uithoeken van de provincie of zelfs buiten de provinciegrenzen heen komen. Mensen uit Harelbeke, Gilbert en Anna, waren voor het eerst naar Krombeke gekomen, en ze hadden nog ferm moeten zoeken om het kleine dorp met 700 inwoners te vinden op de kaart, en de GPS is hen dan weer vreemd. De Harelbekenaars verkennen het dorp, en profiteren van de kinderzegening om eens de kerk, ook wel de kathedraal van het Poperingse genoemd, te bezoeken, want ze hadden het plakkaat met alle gegevens omtrent de Sint-Blasiuskerk goed bekeken. Krombeke is een mooi dorpje, en de zoon had hen maandagmiddag verteld dat hij alles over het Feest van het Paard had bekeken op de website; de foto’s van de koersen vorig jaar, foto’s van de paardenmarkt, foto’s van de vele toeschouwers en natuurlijk ook foto’s van de covergroep van vorig jaar. Het moest gewoon een gezellig feest worden in Krombeke, en dus was het ideaal voor pa en ma om eens naar ginder te trekken. Bijna niemand kennen ze hier, maar ze waren al verschillende mensen uit hun streek hier tegengekomen. Hier, in Krombeke, een klein niemendalletje in de Westhoek. De paardenmarkt met de vele verschillende kleuren, maten en soorten paarden boeide hen, en de koersen zouden ze zeker ook volgen. Maar daarna was het voor hen gedaan; geen harde en luide muziek voor hen; een bakje friet en een barbecueworst, een paar frisse pintjes en een lekker koffietje, volstaat voor hen. Tegen dat het helemaal donker werd waren ze weer thuis, en dan pas werd het feest voor het jongere geweld. En volgend jaar komen ze zeker terug, want zo’n unieke gezellige sfeer in een klein dorp, vind je toch wel bijna nergens meer. Twee mensen die met voldoening zullen terug denken aan Krombekes Paardenkoersmaandag, zullen er zeker over vertellen in Harelbeke en omstreken; en dan ontmoeten ze volgend jaar weer meer mensen hier uit eigen streek.

Paarden & benodigdheden

Nieuw of 2de hands

 

Heb je een zadel, gareel, kledij, laarzen, sulky, koets enz. te koop .

Als het maar iets te maken heeft met paarden, dan kan je dit brengen naar de paardenmarkt te Krombeke (Poperinge) om het te verkopen. Alle standplaatsen zijn gratis.

 

Duizenden feestvierders op Krombeke koerse

Uit alle windhoeken waren ze weer naar Krombeke afgezakt om te proeven van die unieke sfeer die kermismaandag in Krombeke met zijn paardenkoersen uitstraalt, maar er is nog zoveel meer.

Hot Spot Krombeke Paardenkoersen

Gerarda Dequidt

E goe saucisse en een goe pinte

Gerarda Dequidt (73) en haar maan Michel Vandenbussche uit Watou komen al jaar en dag naar de Krombeekse paardenkoersen. Ergens vermoedt vooral Gerarda dat hun zoon zijn Krombeekse vrouw wel ergens tegen het lijf liep tijdens de drukte op paardenkoersmaandag. Gerarda is altijd naar de paardenkoersen gekomen om een goe saucisse en een goe pinte te eten en te drinken, en als de gezondheid het hen toelaat willen zij nog heel lang naar Krombekekoerse blijven komen.

Gerarda vond het vroeger wel wat mooier toen de paarden nog op straat koersten, maar ze vindt dat het misschien toen ook wel wat gevaarlijker was dan toen.

Wat hen nog wel het meest interesseert zijn de jaarlijks weerkerende sociale contacten; soms lopen ze iemand maar eenmaal tegen het lijf, en dat is dan nog jaarlijks te Krombeke. Maar zij zijn zeker geen mensen die naar de paardenkoersen te Krombeke komen, en dan geen paard zien; elk jaar hebben zij ook altijd al genoten van de koersen zelf.

Rony Hennebel

Wat een sfeer!

Rony Hennebel (55) mocht onlangs met brugpensioen gaan en dus heeft hij wat tijd om de kermisdagen te Krombeke te beleven; hij is er immers sedert 1999 komen wonen.

Als Fransman woonde hij al een periode in Poperinge, en had natuurlijk al veel horen vertellen over die grote massa die telkenjare op kermismaandag naar Krombeke komt. Nu hij er zelf woont, ziet hij de aangename sfeer met eigen ogen, en eigenlijk wil hij het gewoon nooit meer missen; Krombeke is immers een rustig dorpje dat een goede kermis heeft met als apotheose de paardenfeesten op maandag; en dan is er nog zoveel te doen dat hij zich eigenlijk geen minuut kan vervelen; zo’n aangename sfeer en die leuke bedoening,  heeft hij elders nog nooit meegemaakt. De mensen willen gewoon in Krombeke zijn, en de sociale contacten die dan gelegd worden of onderhouden worden, zijn voor hem de max.

Bernard Willemyns

Zoveel volk

Waar mensen zijn, wil Bernard Willemyns (60) uit Ieper ook altijd bij zijn. Bernard is beroepshalve aan de stad Ieper dagelijks bezig met het opruimen van andersmans afval, en dagelijks wordt hij aangesproken en heeft hij vele contacten. Hij heeft al heel wat meegemaakt in Ieper met volkstoelopen, maar wat telkenjare in Krombeke gebeurt op paardenkoersmaandag, vindt hij gewoon ongelooflijk. Zoveel volk in zo’n klein dorp, dat kon hij aanvankelijk niet geloven, maar elk jaar ondervindt hij het nu aan den lijve. Vroeger kwam Bernard eigenlijk wel liever naar Krombeke met de straatpaardenkoersen, alhoewel hij het modernere aanbod met koersen, straattheater, paardenmarkt en muziekoptreden ook heel goed kan smaken. Er is nu gewoon de laatste jaren een heel ander publiek in Krombeke, en dat is misschien maar goed ook, want met vooral maar loutere boerenfamilies die afzakten naar het Witsoonedorp, zou de zaak zeker niet meer zijn wat ze nu is.

Zo een gezellige sfeer in een klein dorpje vind je bijna nergens meer!!!

De organisatie van de jaarlijkse kermis hoogdagen van Krombeke was weer in orde en overal hoorde je veel positieve klanken.

S’Namiddags al zaten de terrassen van het Witsoone dorp goed vol met vroege vogels en echte paardenliefhebbers.

Na de sport zakte de massa af naar het Krombekeplein , waar je echt weer over de koppen kon lopen tijdens de covers van YIP.

Het feestgedruis is verder in de nacht in een gezellige aangename sfeer blijven verlopen en naar goeie traditie werd er gespoeld tot in de vroege uurtjes.