2008

Paardenkoersmaandag!

Massa overspoelt kleine deelgemeente voor paardenkoers

De Poperingse deelgemeente Krombeke werd maandagavond overspoeld door de grote massa.

De 96ste editie van de Hoogdag van het Paard was een enorm succes.

De koers voor boerenpaarden en een steeple race vielen in de smaak.

 

Nooit eerder zoveel volk op Krombeke koerse

Zeker meer dan 5000 bezoekers tijdens Feest van het Paard

Kan het nog succesrijker?

Vorige maandag kon er echt wel weer op de koppen gelopen worden te Krombeke; al vanaf 13 uur kwamen er heel veel mensen naar de markt voor paarden en pony’s onder een echt stralende zon. Tijdens de paardenkoersen op de weide zag men zo het publiek maar toestromen, en met 6 grote prijzen en de finale naast de speciale koers voor Belgische Boerenpaarden en de Steeple van Krombeke, kregen ze echt wel sport van de bovenste plank. En toen zakte die massa af naar het dorpscentrum waar men echt niet meer kon roeren of keren om te genieten van sublieme optredens van K’s Double Track, en misschien nog meer van Strawberry Jam dat door oud en jong en groot en klein gesmaakt werd. Nog tot de vroege uurtjes kon gewoon geen vin verroerd worden in het centrum van dorp, waar iedereen toch graag minstens één maal per jaar naartoe komt. De weergoden waren Krombeke tijdens het kermisweekend bijzonder goed gezind, maar het kan gewoon niet anders dan dat zoveel mensen gewoon op kermismaandag naar Krombeke willen.

De grote finale werd gewonnen door Herman Vandeputte uit Roeselare

An Coevoet uit Krombeke werdt derde, Sofie Fossaert uit Vleteren viel met haar paard.

De koers werd gewonnen door Ann-Sofie Coevoet uit Krombeke voor haar zus Liselore en Sofie Fossaert

Vroeg in de namiddag kwamen zowat 200 paarden en verschillende standen met paardenmateriaal opdagen voor de traditionele paardenmarkt.

Een viergeslacht Haflingers op de paardenmarkt

Ook Leo Monkerhey uit de Bromstraat te Stavele stond zoals elk jaar op de paardenmarkt, en hij genoot blijkbaar van de belangstelling voor zijn 6 maarden Haflinger die hij mee had; die Haflingers zijn immers mooie blonde gekleurde paardjes die vooral wat kleiner zijn dan een gewoon paard. En bijzonder merkwaardig is het feit dat Leo zelfs met een echt viergeslacht op de markt stond. Rechts zien we de stammoeder die inmiddels 22 jaar is geworden, en daarnaast staat haar dochter die ook al 13 jaar is. Dan vinden we de jongere generatie met de vijfjarige moeder van het 2 maanden oude veulen, dat blijkbaar genoot van de belangstelling van de bijzonder talrijke bezoekers. Naast Leo herkennen we ook Paul Coppein uit Moorsele die ook jaarlijks naar de paardenkoersen komt

Dierenarts Henri Combes werd aangesteld als dienstdoende veearts, alle dieren op de markt beschikten over een goede gezondheid!

Paarden – benodigdheden

De Blassiusstraat stond goed gevuld met veel paardenmateriaal.

Nieuw of 2de hands

Heb je een zadel, gareel, kledij, laarzen, sulky, koets enz. te koop of heeft het iets te maken met paarden,

Kom dan naar de paardenmarkt te Krombeke

Alle standplaatsen zijn gratis.

Sfeer paarden koersmaandag 2008

Al van kort na de middag kwamen de eerste bezoekers aan in Krombeke, en ook de paardenhandelaars voor de paardenmarkt  wisten dit, want zij kwamen dit jaar echt wel heel vroeg naar het Witsoondorp afgezakt. En natuurlijk komt eenieder wel een rare snuiter tegen. Wat kan er immers anders gezegd worden van een man, die gewoon 5 pinten besteld, en die deze na betaling gewoon uitgiet op de straat of zelfs voor de toonbank. Niemand mag deze man aanklagen want hij heeft de aken betaald.

En daarnaast kunnen we ook niet om het feit heen kijken, dat Freddy Colpart van café Oud Valanderen te Kombeke, die telkenjare zo goed kan inschatten  wat er nodig zal zijn van dranken, er dit jaar voor heet eerst in vele jaren glad naast zat. De brouwerij Nevejan, wiens personeel gelukkig niet ver de buurt was, mocht immers enkele paletten met ongekoeld pilsbier bijhalen.

Nesten komt elk jaar naar Krombeke

Iedereen herkent natuurlijk de inmiddels al 66-jarige Nesten uit Kuurne die een deel spreuken met tekeningen ter beschikking had gesteld van Eric of het kokje van restaurant ’t Gemeentehuis. Nesten genoot samen met Patrick Tamsin en diens echtgenote Inge Lefere uit Nieuwkerke-Heuvelland van de gezellige drukte die markt en koersen met zich meebrengen. De echtelingen baten de zaak voor jeugdverblijf met de mooie naam De Bosgeus uit, en blijkbaar kennen zij de tekenaar Nesten al jaren. Nesten had geen tijd meer gehad om zich thuis om te kleden, omdat hij in de namiddag een muurschilderij had geplaatst bij een gerenommeerd restauranthouder in Reninge.

Kunstschilder Luc Ameel komt al sedert 1958

Kunstschilder Luc Ameel komt elk jaar op paarden koersmaandag naar Krombeke, en dit doet hij nu al precies 50 jaar. De ambiance die hij voorheen zag bij de straat paardenkoersen, vindt hij nu ook duidelijk terug bij de koersen op de weide; Voor hem is Krombeke het van het, en wil hij alvast blijven komen naar het Witsoondorp zolang hij kan.

Jacqueline Naert uit Wervik komt voor de 2de maal

Jacqueline Naert uit Wervik kwam vorige maandag pas voor de 2de maal naar de paardenkoersen in Krombeke kijken. Zij geniet er blijkbaar van, en wil alvast ook gedurende de volgende jaren telkenmale naar Krombeke afzakken. Zij geniet van de unieke sfeer tussen de toeschouwers, die blijkbaar heel zelden nog elders gevonden wordt.