2007

Paardenkoersmaandag!

De Poperingse deelgemeente Krombeke werd maandagavond overspoeld door de grote massa. De 95ste editie van de Hoogdag van het Paard was een enorm succes. Vooral de nieuwe koers voor boerenpaarden en een steeple race vielen in de smaak.

Ondanks de zware regenbuien en zelfs donderwolken,

was de grote massa weer afgezakt naar Krombeke

om te proeven van die jaarlijkse unieke kermismaandagsfeer in het Witsoonedorp.

Het bestuur van het Feest van het Paard heeft duidelijk de wind in de zeilen, naast de 6 traditionele koersen en de finale, werd dit jaar niet gekozen voor een gewone reeks met streekmenners. Men koos voor een boerenpaardenkoers en een echte steeple race op de bijzonder goed beloopbare koerspiste. De regen en de felle windstoten kon niemand deren; iedereen wilde die boerenpaarden zien, en toen ze er waren, klonk er hier en daar toch wat ontgoocheling bij de echte paardenkenners. De echte Brabanders of Vlaamse paarden waren het niet, maar het waren ‘croissées’ of gekruisten tussen lopers en boerenpaarden, die zich 2 ronden mochten uitleven op de piste; buiten die ene knieval gebeurden geen ongelukken, en toch genoot iedereen van het spektakel. En ongelukken gebeurden er ook niet in de kleine steeple, die met een haag en een waterbak van een paar meter gauw in elkaar werd gestoken na de eigenlijke wedstrijden. Nogmaals werd bewezen welke sierlijke bewegingen een paard van nature in zich heeft, want de oh’s en ah’s van goedkeuring bij het publiek overstemden zelfs de speaker van dienst. Het bestuur van het paardenkoerscomité was weeral duidelijk tevreden , die er 100% van overtuigd is dat Krombeke met zijn weidepaardenkoersen en de paardenmarkt de juiste weg heeft gekozen.

Grote prijs Manège De Diligence voor boerenpaarden. (www.de-diligence.com) De jongste ruiter, Sofie Fossaert (15) uit Oostvleteren won de wedstrijd voor Thijs Deforche uit Passendale en Sofie Baes uit Stavele. Even was er sensatie toen Ann-Sofie Coevoet uit Krombeke van haar paard werd geworpen. Het paard dwarste het middenveld en kwam midden het peloton tegen het paard van de winnares terecht. Gelukkig werd niemand gewond.

Na die koers werden hagen geplaatst. Een kraan groef sleuven die met water gevuld werden voor de eerste steeple van Krombeke. Op een spekglad terrein moesten drie ronden gereden worden. Het werd een prachtige wedstrijd, die gewonnen werd door Ann-Sofie Coevoet, voor Koen Demyttenaere uit Krombeke, Liselore Coevoet uit Krombeke, Sofie Fossaert uit Oostvleteren en Sofie Baes uit Stavele.

De paardenmarkt en de markt met paardenmateriaal

wordt elk jaar groter

250 paarden werden te koop aangeboden,

 ongeveer 30 standjes met paardenmateriaal

De massa toch aanwezig op paardenkoersmaandag ondanks de regen

Het weer! Sinds Sint-Medard zijn hemelsluiten opende, worden we volgens de volksweerskunde voor 6 weken met regen overspoeld, en dus was het de dagen voor de paardenkoersen in Krombeke, het gespreksonderwerp nummer één. En zoals veel voorgaande kermismaandagen, ontsnapte het Witsoonedorp dit keer niet aan het sluizengeratel van de heilige Medard.

Er vielen gelukkig geen stortbuien, maar het regende toch heel veel, en daarnaast stond er een hevige wind en de zon werd amper een paar minuutjes gezien. Maar dit kon blijkbaar de habitués niet deren, want vanaf 14u. werd het dorp overspoeld met paarden en mensen.

De Blasiusstraat stond goed gevuld met 250 paarden en veel paardenmateriaal toen de paardenmarkt op gang werd geblazen door een stevige bui. Het kon de goed ingeduffelde bezoekers met de paraplu helemaal niet deren, van overal in de provincie en zelfs ver daarbuiten zakte men weer af naar het onooglijk dorpje van een goede 700 inwoners, waar de andere kermisactiviteiten gewoon verbleken bij het aanzien van paardenkoersmaandag.

Het bestuur van het Feest van het Paard heeft duidelijk de wind in de zeilen,

Paarden – benodigdheden

De Blassiusstraat stond goed gevuld met veel paardenmateriaal.

Nieuw of 2de hands

Heb je een zadel, gareel, kledij, laarzen, sulky, koets enz. te koop of heeft het iets te maken met paarden,

Kom dan naar de paardenmarkt te Krombeke

Alle standplaatsen zijn gratis.

Na de paardenkoersen 2007

Ondergewaardeerde optredens

En dan mag het bestuur ook meer dan tevreden zijn over de beide optredens op het Krombekeplein die voor een overvol dorpsplein zorgden,

waar gezorgd was voor de nodige tenten zodat de toeschouwers toch wat uit de wind en in het droge konden staan.

Met de soms ondergewaardeerde bluesklanken en de overbekende covers om de oren,

overheerste ook de geur van de geroosterde boerenworsten  en de overheerlijke reuk van de versgebakken frietjes van frituur Bonnel.

Natuurlijk werd er ook ferm gedronken, maar al enkele jaren overheerst de indruk dat de vele bezoekers het verstandig aanpakken.

 Ofwel is er een BOB, ofwel stort men zich op allerlei frisdranken.

Na de optredens werd er nog verder gefeest tot in de vroege uurtjes.

Inmiddels is alles weer opgeruimd en is het weer echt stil in Krombeke.